Sven Tilly sammanfattar utmärkt alla SÖS åsikter om de detaljplaner som nu är ute på samråd. Lång läsning! Men så blir det när det är sååå feltänkt på sååå många sätt!
Yttrande kring Detaljplanen ang. RINGVÄGEN diarienummer PL-2018-35
Ringvägens planerade etablering har växt fram genom bristfälliga utrednings/-beslutsunderlag som kompletterats efterhand. Dessa utredningsdokument har legat till grund för gällande Ringvägsbeslut och underlag till denna Detaljplan. Detaljplanen är framtagen utifrån en vision om Kuststad som inte är projekterad.
Allt för mycket av dessa utredningar har baserats på konsulternas antagande och individuella bedömningar. Utredningarna har i stor omfattning saknat tekniska lösningar och relevanta kostnader. De har försetts med förskönade beskrivningar. Problem och återkommande oklarheter har ständigt skjutits fram. Konsulternas uppdragsbeskrivningar har inte varit transparenta och ifrågasatts gång efter gång. Så även arbetsgången och projektets framskridande, som ifrågasätts i sin helhet och grundar sig på en illustrerad vision.
I samband med utställningen har Kommunen, trots sitt påstådda samarbete med Trafikverket, inte rådfrågat om t.ex. avstånd mellan järnväg och Ringväg. Okunskap om bl.a. Trafikverkets ekonomiska ställningstagande och krav för byggnation av en väg/hamninfart är styrande och så betydelsefull att Detaljplanen bör revideras och planeras om på nytt. Planen skall i sin nya utgåva omfatta resultatet av ett riktigt samarbete med Trafikverket, Länsstyrelsen och andra berörda myndigheter. I planens underlag ska självklart synpunkter från berörda kommuner, lokala företag, Trelleborgare och närboende beaktas med största respekt.
Yttrande kring Detaljplanen kring HAMNINFARTEN diarienummer PL-2018-35
I flera sammanhang har det framgått att det hållits dialoger med berörda myndigheter och Trafikverket är en dem. I Trelleborgs Allehanda 2020-01-23 framkom det att Trafikverket kräver 30m fritt utrymme från befintlig järnväg, men i Detaljplanen framkommer det att vägen ska byggas 4m från järnvägen. Bevisligen finns det redan i grundplanen brister som gör det svårt att kommentera denna Detaljplan, men jag lämnar nedanstående yttrande med förhoppning att detaljplanen för Hamninfarten revideras tillsammans med Ringvägen i sin helhet.
- Många frågor som berört tidigare utredningar har hänvisats till denna Detaljplan. Enbart av yttranden från Miljökonsekvensbeskrivningen som gjordes efter beslutet av det beskrivna hamninfartsalternativet, framkom det mer än 50 frågor från bl.a. närboende fastighetsägare. Det saknas svar på flertalet av dessa frågor i Detaljplanen.
- 2017 utgavs Rapporten ”Vägalternativ till Trelleborgs Hamn”.
Under rubriken Konsekvenser – landskapsbild (på sidan 98) beskrivs det att hamninfarten (alt.3) ska gå över Östra förstadsgatan på bank eller stödmur i nivå med järnvägen.
Det får tolkas som att lastbilsinfarten ska gå parallellt med, och på samma höjd som järnvägen (som är 3,5m från gatumark). Vägen beskrevs i rapporten att den skulle förläggas 4m från järnvägen och bli 22m bred, men i andra dokument nämns att den blir 14m bred! Oavsett, så utgör utbyggnaden minst 18m bredd österut, där vägen är uppskattningsvis 1m högre än under viadukten.
Frihöjden mellan Östra Förstadsgatan och Hamninfartsvägens östra del framgår inte.
- Frihöjden är ännu mer oviss om Trafikverkets krav på 30m vägbyggnadsstart från järnvägen tillämpas, alltså 14+30m=44m öster om järnvägen. Östra Förstadsgatan måste i så fall sänkas och det uppstår svårigheter för bl.a. berörda boende att ta sig upp till sin garageuppfart. (lösningen bör framgå i en ev. reviderad plan).
- Höjder har överlag utelämnats på viktiga delar. Ska vägen gå i höjd med järnvägen hela sträckan, så måste det bli det en ”nersänkt väg” på åkermarken öster om Rättspsyk. Det är sannolikt områdets högsta höjd och om hamninfartsvägen ska följa kullen, så lär de boende på Rättspsyk kunna se lastbilarnas underrede.
- TRV ställer krav på 30m fritt utrymme. Det borde känts till som alternativ, men det framgår inte. Inte heller hur många ytterligare fastigheter som i så fall måste lösas in.
Värdeminskning på fastigheter, olägenheter under lång byggtid. buller, vibrationer, avgaser och extrem påverkan på landskapsbilden och boendebilden för alla de som bor i närliggande fastigheter.
- Problemen har till viss del beskrivits i tidigare utredningar och i Detaljplanen, men det framgår ingen handlingsplan om hur alla dessa fastighetsägare ska kompenseras. Vid mötet med de fastighetsägare på Rådhuset jan-2018 som skulle bli utlösta, kom frågan upp om ”hur det skulle bli för de som tvingas bo kvar intill husen som ska rivas”. Det utlovades ett informationsmöte för dessa i samband med mötet, men något sådant möte har aldrig hållits. Denna berörda grupp fastighetsägare har inte informerats.
- Det finns ett flertal fastighetsägare som bor intill de utlösta husen och i nära anslutning till hamninfartsvägen. Det är näst intill omöjligt att sälja till samma värde som före hamninfartsvägens dragning beslutades. Det bör framgå hur dessa fastighetsägare ska kompenseras ekonomiskt.
- Inte i någon riskbedömning har hänsyn tagits till den enskilde människans hälsa och psykiska situation. Trelleborgare som valt ett lugnt och tryggt boende, blir plötsligt belastade med en långvarig hamnutbyggnad, kommande vägbyggnation med grävmaskiner, asfaltsmaskiner m.m. En senare färdig 3-filig väg som ska belastas dagligen med lastbilskonvojer. I Detaljplanens framgår det att en del får en sämre miljö! Det framgår inte vad som kommer att göras för att tillgodose ”denna del”.
- Bortsett från bullerplank, så nämns det inget om det förebyggande arbetet gällande ohälsa för närboende längs hamninfarten.
Trafikflödet i Planen beskriver till största delen hamn-infarten.
Trafikflödet från hamn-utfarten skapar ytterligare faktorer som inte framgår i Planen.
- Hamnutfarten har ett annat trafikflöde än Hamninfarten. I tidigare utredningar har antalet lastbilar som belastar hamnutfarten mellan 06.00 – 10.00 nämnts och det är en ansenlig mängd som ökar år efter år och Hamnbolaget har inga nämnda begränsningar i Planen. Om dagens antal utgående lastbilar gångras med lastbilarnas längd och avstånd mellan bilarna, blir det flera kilometer lång konvoj.
Räkneexempel. En färja lossar 135 lastbilar a´24m långa med 30m mellanrum ska lämna hamnen (135x(24×30)=7,3km Exkl. andra fordon.
Från Hamnutfart till Maglarpsrondellen är det ca 1mil. Stoppljus har förkastats. Det nämns inget om hur pendlare till Malmö kan komma in i konvojerna på ett smidigt sätt.
- Redan sedan antalet färjor presenterades i tidigare utredningar, så har antal ankomst-avgångar redan ökat. Rederiernas ankomst och avgångstider måste regleras av Hamnansvarig för att få ett jämnare trafikflöde till och från hamnen!
- Det framgår inget begränsningskrav på mängden godstrafik i handlingsplanen. Utrymmet är begränsat med riskfyllda fordon, så det bör göras en riskanalys!
- Hamn-utfarten inleds med en vänstersväng. Med hänsyn till att lastbilar är vind-känsliga fordon, med tanke på halt väglag, med risk för slitna däck, ouppmärksamma chaufförer (inte ovanligt) som t.o.m. kan vara alkoholpåverkade eller lida av sömn-brist, sjukdom m.m. Då finns det risk att en lastbil avviker från vägen. Vägbron passerar Östra Förstadsgatan, där det bl.a. passerar barn på väg till Östra skolan. Jag kan inte se att risker typ dessa har beaktats i planen!
- Hur kommer pendlartrafiken in i konvojerna från hamnutfarten på ett säkert och smidigt sätt?! Jag kan inte se att hänsyn tagits till konsekvenserna av omkörnings-olyckor som lätt kan uppkomma genom stressade tidspressade pendlare! Hamninfarten bör av säkerhetskäl därför (liksom Ringvägen) vara 4-filig!
- Ofta är lastbilar inblandade i olyckor. När dessa händer, kan bärgningen ta mellan 1 – 24 timmar och vägen stängs av under lika lång tid. En handlingsplan för olika olycksscenarier bör tas fram och det ska framgå i Detaljplanen!
- Det framgår ingen tydlighet gällande säkerhetsavståndet för transport av Farligt gods. Myndigheterna hänvisar till 150m, men i detaljplanen gäller 30m. Fastigheter utanför 30m gränser ska ses över gällande brandklassade ytterväggar, fönster och ev. flyttning av friskluftintag.
I Nollalternativet nämns att risker flyttas från centralorten och riskerna belastas av en totalt mindre mängd människor. Vilka risker finns idag med mer än 300m till närmaste bostäder nämns inte.
- Det påstås att riskerna blir mindre om Farligt gods i stället transporteras genom den Östra hamninfarten, som ligger nära skola, villaområde, cykelvägar etc. På öster finns bostadshus några meter från säkerhetszonen på minimala 30m. Tänk ett scenarion: T.ex.
En tankbil med ammoniak välter och det är sydvästlig vind… Ett lastbilssläp lossnar…
En lastbil får däckexplosion, sladd och kasar över viadukten m.m. Det bör tydliggöras att en riskanalys som täcker upp dessa och alla andra tänkbara scenarier ska utföras.
- Förutom förutsägbara olyckor, så bör Hamnen ha en Krisplan i händelse av tänkbara scenarier. (Terror, Explosion, Pandemi etc. Delar av denna krisplan bör kanske beaktas med tanke på, hur länge kan hamnutfarten hållas stängd!
Har hamnens krisplan beaktats i Planen. Vid stopp i utfarten står trafiken stilla i Hamnområdet. Hamn-utfarten bör kanske förses med en Nöd-utfart
Hamn in/-utfartens konstruktion, höjd, förläggning
- I Tyrens rapport ”Vägalternativ till Trelleborgs hamn” under rubriken Konsekvenser på sidan 98 beskrivs det att vägalternativ 3 och 4 ska gå på bank eller stödmur i nivå med järnvägen, vilket måste tolkas som att vägen ska gå på samma höjd som järnvägen över Östra Förstadsgatan. Viadukten är 3,5m (fri höjd).
Om vägen ska byggas 4m österut från järnvägen och vara 14m bred, så är en stor del av nerfarten till viadukten överbyggd. Ska vägen byggas utan lutning, så blir det mycket mindre än 3,5m passage. Östra Förstadsgatan bör sänkas med tanke på att nuvarande höjd inte uppfyller passagehöjden för samhällsviktiga fordon.
- Det ligger en nyanlagd130kV ledning ca 1meter under asfalten från Snövits väg som passerar över Östra Förstadsgatan. Snövits vägs västra del, i 90-graderskurvan, ligger i ca 1.8m lägre i fluktad höjd mot järnvägen. Enl. ritning ska hamninfartsvägen gå över kurvan och förläggas i samma höjd som järnvägen. Hur detta ska gå till är en omöjlighet. Att tänka på är att130kvh ledningen ligger ca 1 meter under asfalten och kan inte skarvas eller flyttas utan betydande kostnader. Beskrivning saknas!
- Då 130kV ledningen grävdes ner, så var det efter samråd mellan Trelleborgs Tekniska förvaltning och de närboende genom konsultfirman Rejlers. Ett yttrande som undertecknades av 8 närboende fastighetsägare lämnades in med krav om att den elektromagnetiska strålningen skulle beaktas i samband med hamninfartens miljökonsekvensbeskrivning. Anledningen var att om området skulle belastas med ytterligare elektricitet, så totaleffekten kan mätas först efter att hamninfarten blir byggd och belastas med eldrivna fordon. Även framtida lastbilar etc. blir sannolikt eldrivna. Elektromagnetisk strålning bör därför beaktas, förebyggas och utredas om den kan avskärmas.
- Vattenansamling under järnvägsviadukten är känt, eftersom dagvattenbrunnen ligger i stort sett utan fall mot havet. Dagvattnet från hamninfartsvägen kommer att bidra till ytterligare dagvattenmängder som befintligt system inte har kapacitet för.
Hamninfart / Stranden
I punkt 7.8.2 står att ”Östra hamninfarten viker av i hamnen inom hamnområdet som redan idag är inhägnat och otillgängligt för friluftslivet. Därmed bedöms varken riksintresse för högexploaterad kust eller för friluftsliv påverkas nämnvärt i programalternativet”.
- Punkt 7.8.2 stämmer inte. Med Trafikverkets direktiv om 30m fritt från båda sidor järnväg, så kommer den nya 3-filiga hamninfarten sannolikt utanför staketet, en bit ner på stranden och extremt havsnära. Hur vägen ska byggas på denna del av stranden framgår inte. Jag ställer mig frågande till om det överhuvudtaget är möjligt att få tillstånd att bygga en väg på Trelleborgs enda och högt uppskattade hundbadplats.
- Under punkten står det också att ”den planerade förlängningen av befintlig gång- och cykelpassage vid Östra Förstadsgatan bidrar till att området längs kusten som är utpekat riks-intresse för friluftsliv förblir tillgänglig och där tillgängligheten ökar för cyklister”.
Tillgängligheten för cyklister ökar inte. Detta exempel gör att det känns ansträngande att läsa Detaljplanen då den innehåller alltför mycket positiva påståenden!
Stranden
- Hundbadplatsen är en populär för hundägare. Där både solar och badar hundägare med sina hundar och umgås. Det står att det ska byggas en cykelväg dit (fast det finns redan en?!), som både hundägare och hamnens anställda kan nyttja. Var och hur den ska dras, framgår inte!
- Hamninfarten kommer väldigt nära hundbadplatsen och säkerhetsavståndet är 30m. Det framgår inte hur stor del av hundbadplatsområdet som kommer att försvinna genom infartsvägen.
- Det framgår inte heller om det är säkert och tryggt att vistas på den del av hundbadplatsen som blir kvar, med tanke på närliggande transporter av Farligt Gods!
Övrigt
- Beskrivning för de som idag har ett tryggt och lugnt boende har utelämnats. Förändringen blir enormt psykiskt belastande med flera hundra lastbilar och andra fordon i ständigt dagliga konvojer. Redan idag mår boende dåligt med utflyttade grannar och mörka tomma hus.
- Hur luftföroreningsvärdet kommer att öka framgår inte. En mätstation bör monteras redan nu och löpande följas upp.
- Bullernivån intill ringväg och hamnin-utfart måste beräknas tillsammans med godstågtrafiken. Även med hänsyn till att de båda transportlederna ökar och ökar och att ett dubbelspår kommer sannolikt att byggas. Gatutrafiken på Östra Förstadsgatan är oregelbunden, med ökat buller kvällstid på sommarhalvåret. Östra infarten är mest belastad i rusningstid. De lugna sköna sommarkvällar som funnits i området minimeras.
- Risken är stor att närliggande fastigheter till transportleden inte går att sälja. Värdeminskningen på husen blir i sannolikt påfallande och det bör framgå när och hur dessa fastighetsägare ska kompenseras.
I Samrådshandlingen från sommaren-19 gavs flummiga hänvisningar till kommande planprogram, uppställda riktlinjer, att riskkonsulter skulle anlitas, vidare utredningar, EU-överenskommelser etc. I läsanvisningarna nämndes att:
”Läsaren bör vara införstådd med att det mycket komplexa arbetet med den Östra Ringvägen samt den Östra hamninfarten pågår i skrivandets stund och att mer detaljerade frågor inte kan besvaras i detta tidiga skede, det skulle bara skapa förvirring”
Jag hoppas att denna Detaljplan, efter revidering, kan ge en tydligare och sanningsnära bild av projektet. Jag hoppas också att mina yttranden hanteras med respekt och återkopplas i remissens sammanställning.
Trelleborg 2020-02-05
Sven Tilly
Pråmgränden 2
231 32 Trelleborg
sventilly@icloud.com